Sunday, 20 October 2013

Sotong sumbat kentang


Assalammualaikum..

Last weekend teringin nak makan ketupat sotong atau sotong sumbat pulut versi kelantan tu..
yang kuah manis dgn gula melaka tu..
Tp bila tengok resepi sotong sumbat kentang dlm majalah mingguan wanita, tekak beralih arah nk try sotong sumbat yg pedas.. cehh! hahaha
then zup zap zup p cari bahan kat Mydin..


Bahan-bahan

4 ekor sotong sederhana besar
1 biji kentang (rebus dan lenyek)
1/2 biji lobak (hiris memanjang)
2 ulas bawang merah (cincang)
2 ulas bawang putih (cincang)
2 tangkai cili api (hiris)
Sebiji telur
1 sudu serbuk kunyit
Garam dan gula secukup rasa
Pencungkil gigi


Okay 1st kita masak inti untuk sumbat dlm sotong tu dulu..
Rebus kentang dengan sedikit garam sehingga empuk.  Dah empuk toskan dan lenyek.. ketepikan
Panaskan sedikit minyak dan tumis bwg merah, putih dan cili padi sehingga kekuningan dan 
masukkan lobak.. Masak sehingga lobak lembut.. then pecahkan sebiji telur.. 
buat mcm scramble egg tu.. (telur hancur).. Perasakan dengan gula dan garam.
bila telur dah masak, masukkan kentang lenyek dan gaul sebati..


Sotong dibersihkan.. sotong jadi togel coz dah buang kulit.. ada stengah orang
x buang kulit kan.. tp bg saya elok la buang.. coz kulit sotong yg sedikit kasar tu, sy rasa mcm ada parasit je yg melekat.. heh.. perasaan sy.. who knows? =P
Then korang sumbat la inti tadi dlm sotong dan last sumbat kepala sotong serta cucuk dgn 
pencungkil gigi keh..


Then panaskan minyak.. tumis bawang merah dan putih sehingga kekuningan.. masukkan garam, gula dan serbuk kunyit serta masukkan air anggaran 2 cawan... bila dah mendidih, masukkn sotong dan masak sehingga sotong masak laaa..


Okay ni rupa sotong yang dah masak.. montel2 mcm tuannye.. ekekeke..
masak sehingga kuah menjadi pekat keh.. 


Okay ni la rupa sotong sumbat kentang yang telah dipotong..
Sedia untuk dimakan!


3 comments:

  1. habis tak ni 4 ekor sotong makan dua orang ? huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau buat 10ekor pun sure habis laa.... **tp bg kat jiran2 sebelah laa.. hekhek =P

      Delete
  2. Fuhhh, terliurr rasanya. Nak jadikan resepi untuk tengah hari kang rasanya. Khkihkih. Oh ye boleh lawat blog saya kalau ada masa http://www.mamafisya.com/

    ReplyDelete