Thursday 24 October 2013

Mee Tomyam


Assalammualaikum..

Amik napas! amik napas! xtau la apa yg busy smpai now baru ada masa nk update blog..
ko nk kerja ke nak update blog! hihihi... take a break laaaa jap kan...
Today nak berkongsi menu mee tomyam yg saya masak semlm..
Si Madam Mawar kemain ckp pes tomyam yang kirim kat Amirul tu sodap..
Then sekali dengan saya nak try.. kebetulan Amirul balik Perlis, so order la kan..

Haaa.. ni la ghupanyeee pes tomyam pujaan hati Madam Mawar tu.. heks!


Okay ni bahan-bahan untuk buat mee tomyam..
Mee kuning, pes tomyam, bawang merah, cili api, serai, ayam, fish ball, sotong, 
jagung muda, lobak dan tomato
Actually bahan saya ni tak cukup lengkap.. dah nama pun bujang kan, haruslah bajet2 dalam perbelanjaan.. haaa giteewww. hahaha.. korang boleh juga tambah udang, ketam, lala dan kobis bunga juga..
Ohhh! terlupa juga nak beli daun limau purut.. patut la tomyam semlm tak kick sangat! sobss..


Okay lets start! 1st panaskan sedikit minyak dan tumis bawang merah, cili api dan serai sehingga naik bau..
Kemudian masukkan 3 cawan air.. Biarkan mendidih dan masukkan 3 sudu besar pes tomyam..
Sukatan dia 1 cawan air = 1 sudu besar pes tomyam


Haa ni rupa bila dah masukkan pes tomyam.. nak jugak snap gambar..
terlebih rajin kata ko... hahaha


Pastu campak sotong, ayam, fish ball, jagung muda, lobak..
Biar merenih dalam tu.. dah nak masak tu, baru campak tomato keh..
Then perasakan dengan gula dan garam. Pes ni xpayah guna limau dah, coz dah masam..


 Okay done... kuah sudah masak.. 

Then kasi celur mee.. macam saya masak je air dalam kettle tu..
Curah je air panas kat mee yang dlm tapis ni.. haaa lembut sudah.. =)


Okay dah boleh makan!


Resepi yang sama dari Madam Mawar tapi ada sedikit kelainan.. peace!

2 comments:

  1. jagung muda?hahahahhaha....sweet sgt bunyik nya .....nampak keaslian kemelayuan dia.. :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. haruslah martabatkan bahasa melayu.... hahaha

      Delete