Nasi Impit Goreng
Assalammualaikum..
Last week punya menu, hari ni baru nak update..
Takpe la, pengkongsian ilmu itu ala2 sharing is caring kan?
**mcm something wrong je ejaan pengkongsian tu?
Hari ni Chef Sara Lynn nak kongsi menu simple coz i ols kan bujang, so masak simple udah..
Nasi Impit Goreng.. Aku tau ada yang x pernah makan ni kan?
So jom view resepi kat bawah!~
Bahan-bahan
Nasi impit
3 sudu besar cili boh / cili kering blend
3 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
3 ulas bawang merah (cincang)
2 ulas bawang putih (cincang)
Fillet ayam
Sawi
Kobis
Sebiji telur
1/2 kiub ikan bilis
Garam dan gula
Cara-cara membuatnya
Terlebih dahulu nasi impit perlu dipotong dadu..
**nasi impit ni korang rebus la awal2 keh.. kalau hari ni korang nk masak nasi impit grg, semlm lg korang dah rebus nasi impit pun xpe.. simpan dlm peti ais.. kalau panas, bila potong akan berderai.. gitewwww
Panaskan minyak dan tumis bawang merah dan putih sehingga kekuningan.
Masukkan cili boh / cili kering blend. Tumis sampai pecah minyak..
Kemudian masukkan fillet ayam yang dah dipotong kecil.. masukkan sedikit air dan gaul rata
sehingga ayam menjadi empuk..
Masukkan sos cili, sos tiram, kiub ikan bilis, garam dan gula secukup rasa..
Pecahkan sebiji telur dan gaul sehingga pekat.
Kemudian masukkan nasi impit, gaul rata dan masukkan pula sawi serta kobis..
Masak sehingga sawi dan kobis lembut.. then siap!~
**note : mesti korang pelik, dah la ada sos tiram, then ada kiub ikan bilis, masuk plak lg garam kan? x masin ke chef? (berangan) hahaha.. FYI nasi impit tu dah tawar, so bila korang dah gaul sume ni,
for sure mmg xkn masin..! then mybe coz aku dah masukkan telur, so telur tu juga dah serap rasa masin2 tu.. i guess..? hukhuk
Lepas ni nak try buat laksa goreng plak...
Selamat Mencuba!!
perghh..teror tu anak dara memasak...yummy2:P
ReplyDeletehahaha.. nasib ada yg ingatkn utk up n3 ni.. eh? haha
Delete