Tuesday, 23 July 2013

Resepi Cencaru Dry Fry dan Sambal Sotong


Alhamdulillah dah 14hari kita menyambut Ramadhan.. aku jgk x full puasa sobsobsob -_-''
Dah 14hari Ramadhan juga, baru nak update pasal menu berbuka?
Yess blogku dah bersawang.. nampak tu labah2 merayap sana sini.. okay x lawak!
Nampak sangat takde n3 nak up..itu sebenarnya! hahahaha..

sambal sotong, cencaru bakar+sambal kicap and ulam peria+terung

Ni menu sabtu lepas.. haaa nampak kemalasan disitu? sabtu lepas punya menu baru nk update? ekeke
Aku takde la terror masak.. masak simple2 jerp.. nak bagi menu pun segan.. bajet mcm orang x tau buat?
Ni resepi untuk orang yang baru2 nak belajar masak tu.. simple je!
Resepi Cencaru Bakar Stim

Bahan-bahan
Ikan cencaru sederhana besar
Sedikit Garam
Sedikit serbuk kunyit
2 helai daun kunyit

Bahan-bahan sambal kicap
2 ulas bawang merah (dihiris)
3 biji cili padi (dihiris)
kicap kipas udang
sebiji limau nipis/kasturi
Gula secukup rasa

Cara-cara memasak Cencaru Dry Fry

Ikan cencaru yang telah disiang dan dicuci bersih, dilumurkan dengan sedikit garam dan serbuk kunyit
Then balut ikan tu dengan daun kunyit  Perap dalam 5-10minit.  
Panaskan kuali dengan sedikit minyak masak, then masukkan cencaru tadi and tutup dengan tudung periuk!
Pandai2 la korang balik2kn ikan tersebut sehingga masak keh..
Cara masak ni dipanggil dry fry (goreng kering).. **ros bagitau ni.. ekekeke

Cara-cara membuat sambal kicap
Masukkan bawang merah dan cili padi yang telah dihiris. Gaul bersama kicap (ikut byk mana korang nk)
Perah limau nipis/kasturi dan letakkan sesudu gula untuk memekatkn sambal. Gaul n siap!

Resepi Sambal Sotong

Bahan-bahan
5-6 ekor sotong putih (dipotong kecil)
3 sudu besar cili giling 
2 ulas bawang merah (dihiris)
2 ulas bawang putih (dihiris)
1 labu bawang besar (dimayang)
3 sudu besar sos cili
2 sudu air asam jawa
Gula dan garam secukup rasa

Cara-cara memasak Sambal Sotong
Panaskan minyak, masukkan bawang merah dan putih yang telah dihiris.  Tumis hingga bawang kekuningan
dan masukkan cili giling dan tumis hingga pecah minyak.
Masukkan sotong, gaul rata dan masukkan sos cili, air asam jawa, garam dan gula secukup rasa.
Last masukkan bawang besar dan gaul rata hingga masak.

*Bagi ulam peria dan terung tu, rebus sehingga empuk.
(nk bgtau jgk ke ni? belasahhhhhhhhhhh!~)

Dah siap!! Mudah dan cepat..!
haaaa apa lagi?
-
-
-
-
-
-
-
-
NASI jangan lupa masak plak! 
Ok Bubbye.........

Ikhlas,

Chef Sara Lynn *pitam*









2 comments:

  1. oit stim pakai air la sayangggg.....ni dry fry la nama dia ..hahahaha... tapi sambal sotong tu perghhh terlio beb

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni stim versi takde air punya.. stail saya... hahahahahaah

      Delete