Sunday 4 August 2013

Resepi Kek Batik

Assalammualaikum..
Pagi-pagi lagi dah nak share resepi..
Saje nak menguji tahap kesabaran korang dibulan puasa ni.. 
Menu simple je.. tutup sebelah mata pun boleh buat.. ekekeke

Kek Batik ala Chef Sara

Bahan-bahan 


1 paket biskut marie jenama Tiger
1 paket kecik milo
1 tin susu pekat
1 ketul buttercup (250g)
5gm serbuk koko

Cara-cara membuat 

Panaskan 1 ketul buttercup di atas api sederhana sehingga cair
**kalau korang nak letak 1/4 butter pun takpe bagi yang on diet tu kan


Masukkan sepaket milo, serbuk koko dan susu pekat.  Kacau sentiasa sehingga sebati..
**boleh juga bancuh milo dan serbuk koko dengan sedikit air (bekas berlainan) bagi mengelakkan
milo berketul, tetapi adunan biskut akan menjadi sedikit lembik/lemau


Setelah adunan milo, serbuk koko dan susu tadi sebati dan pekat, masukkan biskut marie yang telah dipatah-patahkan.. 


Gaul sehingga sebati dan tidak terlalu lama di atas api..


Mampatkan dalam loyang @ tupperware dengan menggunakan sudip/sudu..
Biarkan sejuk seketika dan masukkan dalam peti ais selama 3-4jam..


Dah sejuk, boleh la potong mengikut citarasa korang!~


Selamat menjamu selera!  (^^,)v